divendres, 3 d’octubre del 2014

UN MUNCUNILL DESCONEGUT



Lluís Muncunill 1893.



Carrer dels Àngels amb carrer Montserrat
Vapor Albiñana - Carrers Sant Gaietà  i Sant Valentí

Jo sempre he dit (i a la glosa que l’Anna Muñoz va fer de mi, amb motiu d'haver rebut el guardó de Terrassenc de l’Any, va quedar ben patent) que quan vaig de casa meva cap el centre, i si no tinc pressa, m’agrada passar per els carrers que configuren una illa industrial al centre de Terrassa.
Estic parlant dels carrers de Sant Gaietà, Pantà, Montserrat, Sant Valentí i Mare de Deu dels Àngels.


Carrer Mare de Deu dels Àngels

I jo, que encara no tenia gaire clar el per què, finalment crec que ja ho sé.



Carrers Cervantes - Sant Gaietà

Barri
Barri
Porta de Barri


Fins fa pocs dies no he descobert que aquelles quadres industrials que tan m’atreuen son obra, ni més ni menys, del nostre Gaudí terrassenc, el gran Lluís Muncunill i Parellada. Es tracta d’una de les primeres obres industrials de Muncunill i un model emblemàtic de l’estructura fabril a Terrassa.


Encavallada original




Aquest conjunt d’edificacions que porta per nom Vapor Albiñana i Ribas varen ser dissenyats per Muncunill a petició de l’industrial Ramon Albiñana Ribas, i més  tard la raó social Albiñana, Ribas y Compañía.









El vapor està format per quadres rectangulars d’una sola planta col·locades paral·lelament i separades per barris. Un edifici de tres plantes, amb façana al carrer Cervantes, clou l’illa industrial.
Els projectes d’aquestes construccions porten dates del 1893, 1899, 1900 i 1907. 








Baltasar Ragón en el seu llibre “Els Carrers de Terrassa l’Any 1900” ens explica que el 1882 en Josep Barba construïa un edifici dedicat a farinera al carrer Sant Gaietà, i posteriorment el va vendre a la societat Albiñana, Ribas i Cía., que el 14 de setembre de 1891 hi aixecaren un pis passant a ser l’embrió de tot el conjunt.



Carrers Pantà i Sant Valentí



Dedicat en principi a la industria tèxtil, avui està ocupat per una diversitat d’empreses de diferents rams: fusteries, arquitectura, reparació de vehicles... i, com a nota més interessant, allotja l’Ateneu Candela, centre social i cultural.





Carrers Sant Gaietà i Montserrat

Si mai teniu oportunitat us recomano una passejada per aquesta illa centenària. Tanqueu els ulls i escolteu la música del telers, i si us queda temps entreu a l’Ateneu Candela, us preneu un cafè i contempleu l’encavallada original que encara es conserva.

Obra consultada :
Els Carrers de Terrassa l’Any 1900. Baltasar Ragón
Terrassa, Patrimoni Industrial.  Domènec Ferran, Neus Peregrina, Glòria Soler.
I la col·laboració imprescindible de Lluis Paloma. 




SABIES QUE...? Camí Fondo, carrer Cremat, Façana de la Catedral

    Sabies que...? CAMÍ FONDO Que el carrer del Camí Fondo deu el seu nom a què en aquest tram de carrer, entre la placeta de Saragossa ...