diumenge, 19 de juliol del 2015

EL VERITABLE ORIGEN DELS GEGANTS VELLS


Mira tu per on, cercant informació al respecta dels gegants, he trobat aquest escrit en l’acta del ple de l’Ajuntament, amb data del vint-i-cinc d’abril de 1850, a on podem veure què resulta que en Robessa i la Pepona, varen ser donació d’un “vecino de esta villa” per tant i en principi un donant anònim.
Llavors com se sap qui n’és l’autor? Sempre s’ha parlat d’en Francesc Torres i Armengol, però està documentat? Qui podia ser el vilatà anònim? Apa, ja se m’ha girat feina.
Tal volta a algun dels malalts pels gegantes els interessi la notícia. Vés a saber, igual no. 


Fragment de l’acta del ple del dia vit-i-cinc d’abril de 1850.

Tratose en seguida del modo como podria costearse el arreglo y el vestuario de unos gigantes cuyos bustos y manos ha regalado un vecino de esta villa, con la sola bonificación de dos onzas abonables en contribuciones en el espacio de dos años y de ciento cuarenta rs. que cuesta las cajas de colocarlos, y se resolvió que se abra una suscripción para cubrir el arreglo i vestuario de dichos gigantes. 


Escric aquest afegit el dia 20 d'agost 2015. De moment ja se sap qui va ser el donant anònim, i que en Torres i Armengol, amb 18 anys, treballava d'aprenent  al Taller de Barcelona a on aquesta persona hi va fer l'encàrrec.

A dia 11 de setembre 2015 ja podem dir el següent : 
Sembla ser que aquest personatge anònim és un tal Ramon Rouvière, actor i empresari teatral que seria el que faria l'encàrrec per que a canvi l'Ajuntament li condones contribucions. No ho va fer directament a Torras, ho va fer a traves del taller d'imatgeria del mestre Ferreri, a Barcelona, on en Francesc Torras, 18 anys, hi treballava d'aprenent.

PATRIMONI TERRASSENC PROTEGIT - XEMENEIES

  PATRIMONI TERRASSENC PROTEGIT - XEMENEIES El desembre de 1984 es redactava el Pla Especial de patrimoni històric, arquitectònic i ambienta...