diumenge, 14 de juny del 2015

MISTERI RESOLT


De fa molts i molts anys, que sempre que observàvem aquesta foto del "Colegio Tarrasense", obra d’Adrià Torija, del 1885 aproximadament, hi vèiem una construcció que ens tenia a tots els observadors molt intrigats.


Les hipòtesis eren moltes i variades.  Normalment sempre es parlava d’usos lligats amb l’aigua. 


A través d’una recerca exhaustiva de fotos antigues de la nostra ciutat, vaig trobar aquestes vistes aèries de l’any 1925, que estan dipositades a l’Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa (AMAT), i vaig comprovar que també hi apareix la construcció, i a on queda clar què es tracte d’una estructura rodona. 


Arribat a aquest punt, no em queda més remei que buscar a la informació que tinc del "Colegio Tarrasense", i a partir del 1901, del "Real Colegio Tarrasense de las Escuelas Pias", però tampoc allà trobo cap pista. Finalment no em queda més opció que començar a buscar informació en les actes dels plens que podem trobar a la WEB de l’AMAT.
Tenint en compte que la foto de Torija està datada aproximadament  l’any 1885, vaig reculant en el temps fins a trobar unes actes dels anys 1872 i 1873 que em donen una possible pista a seguir.


En el ple del dia nou de juny de 1872, l’alcalde Jaume Vallhonrat i Rovira diu als seus companys de consistori que veient que la facció carlista no tan sols no ha desaparegut de la comarca, sinó que cada cop són més nombroses les quadrilles que hi pul·lulen, creia convenient fortificar diferents punts de la vil·la i a tal efecte acorden crear una "Comisión de Fortificación y Defensa"  composta pels regidors Srs. Bosch, Guillamet, Matalonga i Torres Falguera juntament amb els veïns que es designin en una reunió amb els majors contribuents.

Alcalde Jaume Vallhonrat i Robira
Arribat a aquest punt, vaig a l’Arxiu Històric i miro si és possible consultar el llibre d’actes de la mencionada comissió, i resulta que no existeix.

Finalment, buscant documentació de l’època, i amb ajuda 
de l’Alan Capellades, trobo un fantàstic planell de la vil·la 
de Terrassa, de l’any 1873, signat pel mestre d’obres Miquel Coret, a on hi ha representades totes les fortificacions que preveia construir la dita comissió de fortificació.




No sé, de moment, quantes es van construir, però una segura que sí, la que es va establir als terrenys adjacents al "Real Colegio".
Ja ho tenia. La torre que apareix a les fotos és la resta d’una fortificació de les que es van construir a Terrassa per defensar-se de les bandes carlistes.







 En aquest foto-plano de l'any 1949, encara 

observem la torre en els terrenys de l'Escola Pia



De ben segur que se’n poden trobar més, però això serà en una propera investigació.


SABIES QUE...? Camí Fondo, carrer Cremat, Façana de la Catedral

    Sabies que...? CAMÍ FONDO Que el carrer del Camí Fondo deu el seu nom a què en aquest tram de carrer, entre la placeta de Saragossa ...