diumenge, 4 de gener del 2015

L'ALCALDE SAMUEL MORERA i ELS REIS MAGS



En Samuel Morera i Ribas (http://ca.wikipedia.org/wiki/Samuel_Morera_i_Ribas) era alcalde de Terrassa el 5 de gener del 1934 quan amb motiu de la festivitat de Reis prohibeix la cavalcada dels Reis Mags. El diari republicà L'ACCIÒ, d’ERC, publica l'article que a continuació us transcric per la dificultat que comporta llegir l'original.

No és la meva intenció fer cap interpretació de l'esmentat article. 
Cadascú que faci la seva. 


NOUS  ENCERTS DEL NOSTRE ALCALDE
LA METZINA QUE VOL INOCUL·LAR-SE EN LA MENT DE L’INFANT
Llegim que per l’alcalde Samuel Morera no ha estat autoritzada la cavalcada dels reis que l’entitat Centre Social preparava per aquest vespre, i que en substitució d’aquesta moxiganga, en el saló d’aquell centre Social s’hi celebra a dos quarts de set d’aquesta vetlla una solemne recepció durant la qual “SS. MM. Melcior, Gaspar i Baltasar” iniciaran el repartiment de joguines i llamins a la mainada.
No tenim res a dir a aquest prurit innocent de ridiculitzar cada any en el dia d’avui la sacra memòria d’unes venerables figures bíbliques. perquè la facècia, que a hores d’ara és desenvolupa al Centre Social, no és altra cosa que la paròdia d’un paisatge de la Historia sagrada, que per capciosa que sia, ens mereix sinó credit almenys respecta. Però sí que considerem absurda i inadmissible l’insensata intenció d’aquests minyons que tenen la flaca d’organitzar i passejar pels carrers, sengles mascarades de les quals en fan protagonistes uns sants del calendari. I malèfica en la idiosincràcia de la xicalla que amb els seus records infantils hi serva tot hora el llastre d’unes al·lucinants estampes.
El cor dels menuts no és com la sorra en la qual tot s’hi pot escriure, puix tot s’hi esborra.
Per aquesta raó trobem més que encertada, encertadíssima, la disposició prohibitiva del nostre alcalde.
Si urgent és vetllar per la marxa administrativa dels pobles, més urgent és servar les ments infantils de les escomeses del fanatisme organitzat.
Us felicitem efusivament, Samuel Morera. La generació de demà us agrairà, encara més que nosaltres, el compte moral que per ells haureu tingut.



SABIES QUE...? Camí Fondo, carrer Cremat, Façana de la Catedral

    Sabies que...? CAMÍ FONDO Que el carrer del Camí Fondo deu el seu nom a què en aquest tram de carrer, entre la placeta de Saragossa ...