dimarts, 17 d’octubre del 2023

EL PRIMER COTXE EN ARRIBAR A CAN POBLA (MATADEPERA)

 EL PRIMER COTXE EN ARRIBAR A CAN POBLA (MATADEPERA)


Un 14 de juliol de l’any 1906, i procedent de Barcelona, arriba a Terrassa un tal Sr. Bové en un cotxe de 40HP marca Berliot de la qual n’era el seu representant a Espanya.  



Acompanyat del senyor Trullàs i del senyor Josep Sala, va fer al matí unes quantes excursions pels voltants de la ciutat. A la tarda va organitzar una excursió amb el Sr. Josep Prat qui acompanyat de la seva distingida esposa i del senyor Trullàs van anar a Matadepera a la finca de Can Prat.  De tornada de Matadepera el senyor Bové amb el senyor Trullas es va dirigir a la finca de la Barata on amb el seu propietari, van començar les dissensions que si pujava o no pujava l'automòbil certes costes i que si un cotxe de cavalls era més útil.

Joan Barata i Quintanas

 En fi, el senyor Bové va preguntar si hi havia alguna pujada a Terrassa que fos de respecte, indicant-li l'ascensió a Can Pobla. Tot seguit va posar en marxa el seu cotxe, va fer pujar-hi el Diputat Provincial senyor Barata, un dels seus fills, el senyor Trullàs i el mecànic; en resum, cinc persones.

Sense cap contratemps, i amb l'ensurt que és de suposar, el senyor Bové va arribar a Can Pobla on es va trobar amb el Baró de Quadras (Manuel de Quadras i Feliu) i el Sr. Josep Garem. El Baró de Quadras va dir que si no ho hagués vist no ho hauria cregut, a aquesta alçada de cotxes de quatre rodes l'únic que havia vist era el del Sr. Alfonso Sala, i el primer i únic d’arribar a Can Pobla el del senyor Bové.

Aquí cal fer una correcció a la història de Can Pobla. El propietari n’era Antonio de Quadras i Feliu, Comte de Sant Llorenç del Munt i germà de Manuel, Baró de Quadras.

Per tant, si realment va ser el baró qui va rebre la comitiva, estava allà com a convidat del seu germà.

 

Antonio de Quadras y Feliu, Comte de Sant Llorenç del Munt

El senyor Barata va quedar tan convençut i entusiasmat de les condicions excel·lents del cotxe que en va comprar un al senyor Bové. Aquest cotxe va arribar el 17 de juliol, dimecres, procedent de Barcelona, sent admirat per tot el món pel seu bonic i elegant model 1906.

 Berliot 1906 cotxe de 40HP

D’aquest fet se’n feu ressò el diari EGARA del dia 21 de juliol del 1906.  


Així doncs, podem confirmar que el primer automòbil que va accedir a Can Pobla va ser un Berliot 1906 de 40 HP.


Consultes:

Diari Egara 21/07/1906

“Crónicas de mi Ciudad”, Josep Massagué. Edició pròpia. Maig 1969

i l'inestimable ajuda de José de Quadras y Sans, actual Comte de Sant Llorenç del Munt.










PATRIMONI TERRASSENC PROTEGIT - MASIES

    PATRIMONI TERRASSENC PROTEGIT - MASIES El desembre de 1984 es redactava el Pla Especial de patrimoni històric, arquitectònic i ambiental...