diumenge, 10 de juliol del 2022

NANS i CAPGROSSOS de TERRASSA, FESTA MAJOR 2022

 NANS i CAPGROSSOS de TERRASSA.

Les primeres dades documentals relatives a nans a Terrassa les trobem a mitjans del segle XIX. En un inventari municipal de 1868 s’especifica que en aquell moment hi havia 6 nans “con sus correspondientes trajes y lanzas”.

El Capgròs de l’any és una tradició que es va iniciar l’any 1982.

No sembla que hi hagi cap criteri estable ni oficial per triar un capgròs de l’any.

Desprès de tants anys, però, s’ha pogut constatar que els capgrossos de l’any recauen en personatges populars que destacant per la seva tasca desinteressada en pro de la ciutat i la seva vida cultural o social, o simplement personatges que han esdevingut un referent ciutadà per qüestions diverses.












































Fotos fetes el divendres a la tarda amb motiu del descobriment del Capgròs de l'any 2022, Lildami, el dissabte a la tarda a la cercavila i el diumenge el matí a la sortida d'ofici de Festa Major.

Terrassa, juliol del 2022.





BANDOLERS, TRABUCAIRES i FOC EN GENERAL, FESTA MAJOR TERRASSA 2022

 

TRABUCAIRES, BANDOLERS i ALGUN INFILTRAT.

Un trabucaire és una persona armada amb un trabuc, una arma de foc portàtil, de canó curt i ample de boca acampanada. El terme s'aplica tant als combatents o bandolers catalans de l'antigor, com als qui duen a terme activitats folklòriques amb aquestes armes.

L'ús del mot trabucaire apareix per primer cop per anomenar als irregulars que participaren en la guerra contra la República Francesa (1793-1795) i, posteriorment, als guerrillers de la guerra del Francès (1808-1814). Més tard, el terme s'aplicà també als insurgents reialistes durant el trienni constitucional (1820-1823) i els guerrillers carlins del 1833-1840. A part dels posteriors bandolers d'extracció camperola, també es donà el nom als grups armats de la tercera guerra carlina (1873-1876).































Fotos fetes els dies 2 i 3 de juliol de 2022, en motiu de la Festa Major de Terrassa.




SABIES QUE...? Camí Fondo, carrer Cremat, Façana de la Catedral

    Sabies que...? CAMÍ FONDO Que el carrer del Camí Fondo deu el seu nom a què en aquest tram de carrer, entre la placeta de Saragossa ...