diumenge, 18 de maig del 2014

LA CASA MÉS ANTIGA DE FORA RIERA



En aquesta foto de l’arxiu municipal administratiu de l'ajuntament de  Terrassa, amb un format de 9 cms x 32 cms ,  i buscarem dades noves.

Catalogada com a possible data 1870.  Hi veiem la façana de ponent de Terrassa  i també que està feta amb el sistema de “col·lodió humit”.



Després de netejar una mica la foto, la contrasto i la començo a investigar. D’acord amb la data aprox. de 1870. I no es una foto, son dues enganxades.


 
Ampliem la meitat de la dreta de la foto i aquí hi veiem el “Colegio Tarrasense”, no seria “Real” fins el 1889. Inaugurat el dia 1 de setembre del 1865.  Ja tenim una data de la què partir.  Al extrem esquerra hi veiem el primitiu campanar del Sant Esperit què fou ampliat l’any 1893.  Per tan ja tenim dos dates possibles 1865 - 1893


L’afegit de les dues fotos es una mica maldestra ja que no acaben de coincidir , balcons no coincidents i el campanar es una mica Torre de Pisa.                             



 
 A la meitat de l’esquerra s’hi pot veure la torre de la casa Vinyals del carrer Major  ( actualment Mango, abans Banc Comercial ).
La Torre del Palau abans de què el notari Carrancà encomanes a Moncunill  restaurar-la a finals del segle XIX.
També veiem la caixa del Teatre Principal del 1857 sobresurtin per darrera del vapor Busquets.
I aquí al davant i trobem una filera de cases, 10 concretament, què hom pensava què estaven situades aproximadament a on temps desprès si construiria el Cine Rambla, avui Zara.

I aquí es on jo em disposo a cercar fotos de vistes generals que em puguin donar alguna pista i  trobo aquesta del 1903 a on les cases han desaparegut . Hi veiem el vapor Busquets i l’Hospital a on hi ha actualment el Mercat de la Independència, però ni rastre de les cases. També veiem la Rambla coberta des de La Rasa fins al Portal de Sant Roc, obre que es va inaugurar per la Festa Major del 1903.


Doncs mirem les cases amb més deteniment.  Ombra de les portes i perspectiva.  Aquestes cases estan perpendiculars a la riera i no paral·leles.


Torno a cercar fotos de vistes generals i trobo aquesta d’en Boixaderas del 1913  


Ampliem i hi veiem les cases d’en Serinyà que son del 1903.
No hi ha el tren elèctric (es del 1921) i tampoc el Grup Escolar Torrella què es del 1916.


Però sí hi veiem un grup de cases què ens donen la pista  definitiva.                                                       

Les cases de la foto, què no sabíem ubicar correctament, son les deu primeres cases del carrer Torrella, del nº 2 al nº 20 què, segons Baltasar Ragon, en Jaume Torrella, en data 3 de febrer de 1860, sol·licita permís per construir al “carrer de fora de la riera de Terrassa”.
El 7 de febrer el mestre d’obres Josep Fontseré i Mestres presenta el plànol a l’Ajuntament i es comencen a construir el 10 de juny del mateix any 1860.





Però aquí també hi veiem un segon grup de cases què sabem què es començaren a construir l’any 1880.



Com que a la nostra foto aquestes cases no hi son, ja tenim què la foto va esser feta entre 1864 (Colegio Tarrasense) i 1880, edificació del segon grup de cases. Per tant  la datació de 1870 es més que possible.










Plano de Terrassa del 1880. Terrassa es ciutat des de el 1877.  10 mil habitants. Hi veiem ja les cases del carrer Torrella.
 Construïdes d’esquenes al camí d’anar a Viladecavalls per tal de que el sol de migdia dones a les façanes .  El camí actualment seria el recorregut del carrer de Mart.  Per cert aquesta planificació de la ciutat es obre d’en Miquel Curet que fora membre de la primera junta de l'Ateneu Lliure. 

Mogut per la meva curiositat vaig a fer la foto del què havia sigut el tram del carrer Torrella a on hi havia aquestes 10 primeres cases.


  I en el nº 16 hi trobo aquesta què conserva la porta estreta a l'esquerra i la finestra del pis a sobre de la porta.
Aquí la veiem tapiada, curiosament...

 ..com a la foto del 1870, però que havia estat en funcionament ...

  ...no fa massa temps.         




Diferents detalls de la casa en l'actualitat.


   En conclusió, podem dir què aquesta casa es la més antiga de les cases que actualment hi ha a l'altre costat del què en aquell temps en deien la Riera de Terrassa o del Palau, i què foren les primeres del què passaria a anomenar-se BARRI DE LA RIERA.


En consultes posteriors a l'Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa he trobat el plànol que el mestre d'obres Josep Fontseré acompanyava  a la so-licitud per construir les 10 primeres cases.


      En aquesta foto, contrapicat de la foto original,  veiem una possible ubicació del lloc des de on el fotògraf anònim va fer la foto què ens permet treure totes aquestes conclusions.
En el treball publicat a la revista TERME º 24 (2009) titulat “El Vedutisme Terrassenc o la mirada endògena” d’en Rafel Comes, Ana Hernandez i Montse Saludes indican que està feta des de el carrer Galvany , es possible, però jo crec que està feta d’aquest cantó del Torrent del Batlle (Sagrada Família)

+


    Però, com què la foto la tenia al cap i hi anava donant voltes, hi va haver un moment què em vaig dir, si la foto està feta entre el 1865 i el 1880, acceptem el 1870, jo em pregunto, i el Portal de Sant Roc ?
Sabem què va ser enderrocat l’any 1881.
Ha de sortir a la foto. BUSQUEM-LO !!!   
Si ens centrem en la casa Vinyals del carrer Major i anem seguint el traçat del carrer arribarem al Portal de Sant Roc i..


... aquí el tenim. Fins al moment actual, i que sapiguem, la única foto que hi ha on podem veure com era l’últim Portal de Sant Roc que va ser enderrocat el 1881.   


El divendres 24 de juliol de 2015, a la tarda, es produeix la caiguda de la teulada de la casa nùm. 16 del carrer Torrella. Recordem què és l'última que queda de les 10 primeres que es construïren a l'altre banda de la Riera del Palau.   


  

23 de gener de 2017
Avui he passat per davant de la casa i he pogut comprovar que ja ha desaparegut totalment, i en el seu lloc ja hi ha un edifici nou. D'aquesta manera desapareix l'últim vestigi de les primeres cases construïdes a l'altre banda de la Riera.



SABIES QUE...? Camí Fondo, carrer Cremat, Façana de la Catedral

    Sabies que...? CAMÍ FONDO Que el carrer del Camí Fondo deu el seu nom a què en aquest tram de carrer, entre la placeta de Saragossa ...