diumenge, 3 de desembre del 2023

1927 L’AJUNTAMENT DE TERRASSA AL MAGATZEM FREIXA DEL CARRER SANT PAU?

 L’AJUNTAMENT DE TERRASSA  AL MAGATZEM FREIXA DEL CARRER SANT PAU?

L'any 1927 l'Ajuntament necessita ampliar la capacitat del seu edifici i intenta comprar les dues cases de l'antiga banca Marcet, situades a llevant de l’immoble, que en aquell moment tenien com a inquilí el “Banco Hispano Americano”.


Casas Marcet del Raval

Sembla que el Banc Hispà ja havia emparaulat la compra de les dues cases i es crea un plet entre les dues institucions. Plet que trigaria a resoldre's, però que finalment donaria la raó al consistori terrassenc, tenint el banc de deixar aquesta ubicació i traslladar-se a un nou estatge, a la casa Amat del carrer Sant Pere.



Mentre no hi ha resolució al litigi, i veient que efectivament, l'obra de Muncunill ha quedat petita, el regidor Josep Palau i Profitós, en el ple del Consistori del dia 23 d’agost, va proposar la compra i habilitació de l'edifici del carrer de Sant Pau, en aquell moment magatzem de la casa Freixa i Fills, i jardins annexos per instal·lar-hi la Casa de la Ciutat, que s’anomenaria Palau Municipal, creant una gran plaça limitada pels carrers Sant Pau, Om, Passeig i Sant Cristòfol que tindria un cost aproximat de 700.000 pessetes que cobriria el cost de l’edifici i de la compra de diversos habitatges del voltant.

Edifici del magatzem Freixa, 1916


Va defensar la proposició posant en relleu la insuficiència de l'actual edifici del Raval per la folgada instal·lació dels serveis municipals. Remarca que els anteriors Ajuntaments no havien pogut solucionar aquest problema a causa de les dificultats d'ordre econòmic, avui desaparegudes amb els nous i copiosos ingressos que pot disposar el Municipi.

Tot seguit el regidor Palau va proposar que a l'actual edifici s’hi podria ubicar, en el segon pis, l'Escola d'Economia Domèstica, estalviant-se així les 170.000 pessetes destinades a la seva construcció al carrer de Sant Isidre. El Saló de Plens podria acollir una biblioteca pública sense cap cost, ja que la Diputació faria donació dels llibres necessaris.

Hi cabrien també, en el primer pis, el Jutjat de Primera Instància i Instrucció, situat a l’edifici de la Caixa d’Estalvis de la Rutlla, i el Jutjat Municipal, ja que de tothom era sabut que el primer li feia nosa a la Caixa i el segon estava instal·lat d'una forma molt indecorosa en un pis de lloguer.

Jutjats a l'antic edifici de la Caixa, entrada pel carrer Baix Plaça.

I encara hi hauria lloc a la planta baixa i edificis del pati per dues escoles nacionals pressupostades en 50.000 pessetes.

Després d'un llarg debat amb pros i en contres de la proposta del senyor Palau, aquesta va passar a mans de la Comissió de Foment amb la promesa que seria estudiada adequadament.

Espai que ocupava el magatzem Freixa l'any 1925

No tornem a tenir notícia de tot plegat fins a l'últim ple de l'any, el del dia 15 de desembre  on queda clar que l’opció final és la compra de la casa Marcet, i la del Magatzem Freixa es guarda a un calaix per si en un futur un altre Ajuntament ho vol estudiar.



Somni del senyor Palau i Profitós

S'esvaeix així el somni del senyor Palau de portar l’Ajuntament al magatzem Freixa i crear una gran plaça al seu entorn.



Tindríem avui una façana amb aquest aspecte?



Fotos Arxiu Històric Municipal i fons propi.

Publicat el 03 de desembre de 2023 per Rafael Aróztegui i Peñarroya.






1 comentari:

UNA LÀPIDA DE MARBRE AL RAVAL

 UNA LÀPIDA DE MARBRE AL RAVAL 12 de juliol 1.883. Estem a pocs dies de commemorar els fets del 22 de juliol del mil vuit-cents setanta-dos....