dilluns, 22 d’agost del 2022

TERRASSA, CARRERS I MURALLES EL 1630

 

TERRASSA, CARRERS I MURALLES EL 1630

(Dedicat especialment al Joaquim Verdaguer, sempre en la meva memoria)



En Josep Ignasi Rodó, l’any 1841, fa un extens recull de dades històriques de Terrassa, en un document manuscrit que algun dia fora interessant publicar en format llibre recopilatori.

Avui, però, em limitaré a la notícia del dia 11 de maig de 1630.

L’onze de maig el Consell General de la Vila acorda que per les despeses de reparació de les muralles, es faci un “Tall” (repartiment de despeses) i per tal fi es nomenen uns “entalladors” que al mateix temps cuidin de proporcionar mà d’obra per fer les reparacions que calguin.

Els entalladors seleccionats són:

En la Plaça = Montserrat Costa            

Carrer Major = Bernard Comellas

Carrer del Vall = Andreu Carreras i Comelles 

Rutlla i Portal nou = Agustí Rodó

Carrer del Sant Esperit i Font Vella = Antoni Rovira, Miquel Estruch i Pere Poal.

Carrer d’en Aymerich = Pere Aymerich.        

Placeta dels Cèrcols (?) = Jaume Guitart     

Carrer de les Parres = Antoni Arnella Major

Carrer Cremat = Francesch Pi

Raval de Montserrat = Pere Ramoneda mitja Roba i en Sobragrau.

Sant Pere, Bitlles i Creu = Joan Macià i Bartomeu Novell   

El cronista, en Josep Ignasi Rodó, afegeix una nota en la qual diu:

“No se habla de las calles Gabatxons, Calabruixa ni Parelladas.”


 

No apareix Gavatxons, però sí Sant Pere que era com es coneixia oficialment aquell tram de carrer entre la Plaça i el Raval.

No esmenten Calabruixa, ja que estava inclòs en el carrer Aymerich (actual carrer de Baix) i les Parellades era el nom en que es coneixia l’espai que anirien ocupant les cases del carrer del Vall, que sí que surt a la relació de carrers del 1630.

Al fons, Casa Aymerich, al carrer Baix Plaça.

Per part meva, tres notes. La primera la descoberta d’una nova placeta, la placeta dels Cèrcols segons en Rodó i que a l’original tan sols és esmentada com “Placeta”.

Respecte a la placeta dels Cèrcols tinc una intuïció, em puc imaginar que parlin de la placeta que connectava el carrer del Vall amb el carrer d’Aymerich (Baix Plaça), i que ja la tinc coneguda amb tres noms més, placeta del Pou, dels Estudis, i dels Estudiants.


La segona constatar que del carrer que nosaltres coneixem com carrer de l’Església, l’any 1630, en deien carrer del Sant Esperit. Cal tenir en compte que l’any 1630 l’església no tenia façana a la plaça, ja que hi havia cases que la separaven d’ella com podem veure en aquest dibuix publicat pel Museu de Terrassa.


I la tercera, no situo el carrer que diuen de la Creu. És evident que no estem parlant de l’actual carrer de la Creu Gran. El 1630 el carrer Sant Pere passava poc més enllà del carrer de les Bitlles, avui carrer de la Palla.

Document consultat: Història de Terrassa, Josep Ignasi Rodo (manuscrit) ACVOC

Terrassa, agost del 2022.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

UNA LÀPIDA DE MARBRE AL RAVAL

 UNA LÀPIDA DE MARBRE AL RAVAL 12 de juliol 1.883. Estem a pocs dies de commemorar els fets del 22 de juliol del mil vuit-cents setanta-dos....