dimarts, 16 de setembre del 2014

L'efímer TREN RENARD

L’efímer Tren Renard

per Rafael Aróztegui i Peñarroya


Buscant informació sobre un altre tema em vaig trobar una noticia d'un cas insòlit i desconegut en la historiografia terrassenca. Em vaig posar amb contacte amb l'amic i historiador Joaquim Verdaguer i l'hi vaig comentar. En un primer moment ens pensàrem que era una innocentada o una broma carnavalesca, però no, quan almenys tres diaris de la Terrassa de l’època es feien ressò del fet.


Es tractava de l’arribada a Terrassa d’un tren "Renard". Aquest era un vehicle que va aparèixer a França a principis del segle XX. Era un tren tractor inventat pel francès Charles Renard, consistent  en un comboi articulat de tres o quatre cotxes tirats per un locomòbil amb un motor a gasolina. La novetat d’aquest vehicle a rodes és que podia anar per carreteres enllaçant poblacions on no arribava el tren convencional. La màquina no arrossega el tren, sinó que transmetia als vagons per mitjà d’un eix de propulsió contínua, la potència necessària per cada un dels motors de cada vagó. La màquina motriu era de quatre cilindres i desenvolupava 75 cavalls de potència.


La premsa local anunciava  pel dia 1 d’abril de 1908 l’arribada d’un tren "Renard" a Terrassa. Aquell dia a les 8 del matí sortí de Barcelona un comboi que, a una velocitat de 12 kilòmetres per hora, passà per Sant Cugat del Vallès i Rubí arribant  a Terrassa a dos quart d’una. A l'alçada de les quatre carreteres l’esperaven l’alcalde de la ciutat, Joan Vallhonrat Prat acompanyat per diverses autoritats locals, els quals pujaren al vehicle junt amb nombrós públic que omplí el tren festivament, enfilant el carrer de Topete, ple de sotracs que tapaven, fins i tot, les llànties de les rodes. El tren va pujar la rampa d’aquest carrer entre les aclamacions del veïnat, fins al Passeig, on l’esperava una multitud de terrassencs. El tren "Renard" aparcà a l'extrem del Passeig on els encuriosits ciutadans el contemplaven, mentre que els promotors i el conductor eren convidats a un àpat  a l'hotel Peninsular.A les tres, el comboi girà en direcció al pont del Passeig i enfilà la carretera de Castellar, efectuant maniobres que van despertar l’admiració dels presents.
 A les quatre de la tarda, el tren "Renard" arribava a Castellar i d'allà a Caldes de Montbui, on feren nit. L’endemà continuaren l'itinerari previst visitant les principals poblacions de la província.


La premsa terrassenca en féu ressò i qüestionava  la pràctica d’aquest transport segons les necessitats de la població. Considerant que la velocitat màxima podria arribar a 24 kilòmetres per hora, en un trajecte entre Barcelona i Terrassa tardaria una hora i trenta minuts, sense comptar les parades. Per tant, per fer el trajecte empraria quasi les dues hores.
Estem en una època en què el transport es feia amb el tren del Nord, i que en les poblacions a on no arribava el transport ferroviari, les comunicacions es feien amb diligència o amb tartana.També la premsa estava pendent dels tràmits i projectes que es portaven a terme a Barcelona per fer un tramvia ràpid prolongant el de Sarrià.

El 29 d'octubre de 1908, el Ple de l'Ajuntament aprovava l'exposició pública del projecte presentat per la SA El Tibidabo de la construcció d'un tren tramvia mogut per tracció elèctrica que uniria Barcelona amb Terrassa, per facilitar el transport ràpid a aquesta zona del Vallès. Es projectava fer arribar el tren pel sud de la ciutat paral·lel a la carretera de Rubí, entraria a Terrassa des de la cruïlla del Passeig N. (avda. de Santa Eulàlia) i es bifurcaria per la cruïlla del carrer del Mestre Trias, seguint la línia, pels carrers de Rubí (actual de Pare Font), de Sant Francesc, la Rutlla, de l’Església, fins a anar a parar a la plaça Major (Vella) on a la seva part de llevant, davant del Sant Esperit, es volia instal·lar l'estació, naturalment i en aquells temps, a cel obert.
El projecte no es portà a terme, ja que depenia de l'arribada del tren des de Barcelona per l’Arrabassada, la qual cosa es va desestimar.

No serà fins al 1919 que arribarà el tren de Sarriá a la Rambla d'Égara

Més retalls de premsa de l'època :La Comarca del Vallès. 28 març 1908 
La Comarca del Vallès. 1 abril 1908
Sembra. 2 abril 1908
Revista Egara 4 abril 1908

Industria e invenciones. 25 abril 1908

4 comentaris:

 1. Anna Ventosa: Molt curiós!!!

  ResponElimina

 2. Fernando Font de Gayà: Era el que en deien...EL TREN BOIG...!!!!????.

  ResponElimina
 3. Ramona Aulet Canal: M'encantan aquestes explicacions que ens doneu de la nostra historia d'Terrassa

  ResponElimina
 4. Núria Garcia: Molt interessant

  ResponElimina

PATRIMONI ARQUITECTÒNIC TERRASSENC - IPAC

  PATRIMONI ARQUITECTÒNIC TERRASSENC - IPAC Elements arquitectònics terrassencs no inclosos en el Pla Especial de patrimoni històric arqui...