dijous, 1 d’agost del 2024

CARRERS AMB CORVA A LA TERRASSA MEDIEVAL.

 

Sabies que...?

CARRERS AMB CORVA

Antigament, a Terrassa com en tots els pobles, en construir de nou una casa, sense plànol autoritzat, ho feien seguint la ratlla que aproximadament marcava el carrer, procurant sempre que aquest fes corba, que des de l'entrada no es veiés la sortida com a sistema defensiu, així un possible atac de forces enemigues privava a aquests saber si a l’altre extrem del carrer els esperaven vilatans armats, i si el carrer s'esqueia recte miraven de no fer-hi cap travessia.

Així és com tenim en el casc més antic de la ciutat, els carrers de Baix Plaça, Parres, Font Vella etc.; i els relativament moderns de sant Pau, Cardaire, Puig Novell, etc.

Aquest ordre de construcció va continuar fins pel juliol de l'any 1842 en què l’Ajuntament en ple del dia 24, presidit per en Tomàs de Sagrera i Font, acordà avisar per mitjà d'un pregó, que en endavant, ningú podia construir cases i fer reformes de finestres o portals sense autorització de l'Ajuntament, al qual s'havien de presentar els plànols de les obres a fer per duplicat.

L'endemà de passats els plànols per sessió, el mestre d'obres de l'Ajuntament es personava al lloc on s'havia d'edificar i donava l'oportuna autorització.

Si es construïa sense plànol, es podia enderrocar l’obra feta i pagar una multa de 200 rals.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

UNA LÀPIDA DE MARBRE AL RAVAL

 UNA LÀPIDA DE MARBRE AL RAVAL 12 de juliol 1.883. Estem a pocs dies de commemorar els fets del 22 de juliol del mil vuit-cents setanta-dos....