divendres, 25 de juliol del 2014

EL PORTAL DE LA GUIA

Permeteu-me què us expliqui una historia sobre l’últim portal que va existir de les antigues muralles de Terrassa, el PORTAL de la GUIA


 El dia 16 d’abril de 1882 diversos veïns del Portal de la Guia, recordem que estava situat a la confluència del Raval amb la Riera del Palau, presenten una instància a l'Ajuntament per tal què sigui enderrocat el portal, perquè en no estar ja en funcionament tan sols feia que destorbar el trànsit de carruatges.

El dia 29 del mateix mes el ple de l'ajuntament hi dóna el vist i plau, i l'endemà el portal ja es enderrocat. Tal era la nosa que els hi feia que gairebé no varen deixar passar ni vint-i-quatre hores.

Aquest portal es l'únic del que disposem d'una foto, deguda a la càmera d’Adrià Torija.


El dibuixant Avellaneda, el 1935, ens dibuixa una vista des de l'altre cantó de la riera del Palau on s'hi pot veure el portal en el seu emplaçament, al punt on confluïen el Raval amb la riera del Palau. 


Com tenia per costum, el Sr. Avellaneda s’inspirava en fotos de final del segle XIX, i per fer aquesta vista en copià una del 1885 on, com es lògic, ja no hi havia el portal que, recordem-ho, s’enderrocà l'any 1882, però ell l'hi va saber situar perfectament.


Aquesta fotografia ens mostra aquest indret poc abans 
d'acabar d'obrir el carrer de La Rasa i anivellar-lo amb el que nosaltres en diem carrer del Peix.


I finalment una foto actual d'aquesta cruïlla.

 Fotos : Arxiu Tobella, Arxiu Municipal Administratiu, Rafael Aróztegui i Peñarroya.
 Dades : Baltasar Ragón.
Més informació a : joaquimverdaguer.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

HISTÒRIA D'UNA FAMÍLIA AMB TRES FOTOS

De com a partir de tres “Carte de visite” podem construir una història. Avui us porto una història amb final dramàtic. El 25 de novembre d...